In tegenstelling tot andere elektrische lampen, wordt in een inductielamp het vermogen overgedragen door middel van een (elektro)magnetisch veld. Inductielampen hebben dus geen slijtagegevoelige elektrodes en gaan daarom enorm lang mee. De levensduur van een Hortilight inductielamp is circa 60.000 branduren.

Momenteel wordt er door verschillende ministeries geld vrij gemaakt om door onafhankelijk instanties te laten onderzoeken of er alternatieven zijn voor de HID lamp. HID lampen als de SON-T worden door de Europese gemeenschap op termijn verboden, omdat een te groot deel van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. Vooralsnog zijn hiervoor de pijlen gericht op led, inductie en plasma lampen.

Hortilight inductielampen worden afgestemd op een voor gewassen bruikbare kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K). Assimilatie inductielampen worden veelal afgestemd op 2100K tot 2300K en hebben daarmee een warme gele kleur, vergelijkbaar met de kleur van een zonsondergang. En dat is ook het doel van assimilatielampen; het verlengen van de dag door de zonsondergang uit te stellen.

Hortilight inductielampen kunnen naar wens worden uitgevoerd in kleurtemperaturen vanaf 2100K tot 6500K. Tevens zijn meerdere modellen leverbaar, waaronder een rond en rechthoekig model, met een vermogen vanaf 40 tot 400 Watt.

Inductielampen hebben een aantal grote voordelen t.o.v. traditionele assimilatielampen:
* Inductielampen zijn zuinig in gebruik, waardoor een energiebesparing is te realiseren van minimaal 30%.
* De temperatuur van inductielampen is 65º C t.o.v. 460º C voor HPS lampen, waardoor koeling overbodig is.
* Daarnaast hebben Hortilight inductielampen een zeer lange levensduur van circa 60.000 branduren.